Miksi lihashuoltoon?

Hieronta sopii pääsääntöisesti kaikille hevosille ja koirille käytöstä riippumatta. Paras hyöty saadaan, kun hierontaa käytetään säännöllisesti palauttavana, ennaltaehkäisevänä ja ylläpitävänä hoitomuotona. Eläimen ei siis "tarvitse" olla kipeä hyötyäkseen hoidosta.

Monipuolinen lihashuolto parantaa hevosen/koiran hyvinvointia, sekä kestävyyttä. Se ylläpitää ja parantaa liikkuvuutta, elastisuutta ja joustoa niin pehmytkudoksissa kuin nivelissäkin. Eläimillä monet asiat kuormittavat kroppaa: koirilla hihnassa vetäminen, riekkuminen, treeni, haastavat keliolosuhteet, liukkaus, jännittyneisyys ja monen moni muu. Tervetuloa lihashuoltoon!


Hoitomuodot, joita käytän työssäni:

Hieronta

Hieronta on pääosin lihaksiin ja lihaskalvoihin kohdistuvaa mekaanista käsittelyä, jolla on vaikutus koko kehoon.

Hieronta lisää endorfiinin (mielihyvähormoni) eritystä, jolla positiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja kivunlievitykseen.

Monipuolinen lihashuolto parantaa eläinten hyvinvointia, sekä kokonaisvaltaista toimintakykyä. Se ylläpitää ja parantaa liikkuvuutta, elastisuutta ja joustoa. Se myös pehmentää arpikudoksia, poistaa kuona-aineita ja tukkoisuutta, rentouttaa, auttaa palautumaan rasituksesta ja helpottaa lihaskireyksiä

Lihaksen rentoutumisen, verenkierron ja aineenvaihdunnan tehostumisen myötä lihaksiin kertyneet kuona-aineet (mm. maitohapot) saadaan liikkeelle ja poistumaan tehokkaammin.

Hevoset ja koirat nauttivat liikkumisesta ilman kireyksiä ja kolotuksia, symmetrisesti kehoaan käyttäen. Ainakin tähän pyritään! Paras hyöty saadaan, kun hierontaa käytetään säännöllisesti ennaltaehkäisevänä ja ylläpitävänä hoitona.

Hevosta ja koiraa tutkaillaan aina kokonaisuutena ja mikäli liikkuminen/olo ei tunnu lihashuollolla helpottavan ja tuntuu kuin jokin seikka ylläpitäisi näitä kireyksiä, voi taustalla ollakin kiputila, jolloin on syytä pohdiskella tarvetta eläinlääkärin tsekkaukselle.

Syyt kireyksille voivat kuitenkin löytyä myös talli- tai tarhausympäristöstä, varusteista, liikutuksesta, olemuksesta (jännittynyt?) jne jne. Näitä sitten hieronnan yhteydessä pohdiskellaan yhdessä.  


Laserhoito

Käytössäni on Irradian Mid-Lite 904 3B-tason laserlaite, josta on apua monenmoiseen. Laser sopii niin tehosteena annettavaksi hieronnan yhteydessä, kuin omana hoitonaan tehtynä.

Laser kiihdyttää vaurioituneen kudoksen parantumisprosessia, edistää uusien solujen muodostumista ja parantaa verenkiertoa. Se vähentää tulehdusta ja turvotusta, sekä lievittää kipua ja särkyä.

Hoitokohteina esimerkiksi;

  • Nivelrikko (vie tulehdusta ja kipua, ylläpitää ja parantaa nivelen aineenvaihduntaa)
  • Jännevammat (nopeuttaa paranemista, vie tulehdusta ja kipua, ehkäisee arpikudoksen syntymistä)
  • Kivunlievitys
  • Revähdykset, venähdykset
  • Lihaskireydet, lihasten rentoutus (niin tehosteena hieronnan yhteydessä, kuin omana hoitonaan) ja palautuminen
  • Turvotukset, mustelmat
  • Haavojen hoito (Nopeuttaa paranemista huomattavasti!), Hotspotit 

Koirien jäsenkorjaus

On nikamien ja nivelten hellävaraista avaamista koiran kehon omia liikeratoja hyödyntäen. Äärimmäisen hyvä työkalu, jota yhdistän hierontoihin. Jäsenkorjauksella hoidetaan mobilisoivalla liikkeellä rangan nikamavälejä ja lukkoja auki, sekä lantion aluetta liikkuvammaksi. 

Fascia Copper Bar

FCB on hevosten ja koirien lihasten ja lihaskalvojen aukaisuun kehitetty apuväline. Hoito on miellyttävän tuntuista (paine jakautuu laajemmalle alueelle) ja tangon muoto on kehitetty myötäilemään kehonlinjoja, mikä mahdollistaa paremmin myös hankalien alueiden hoitoa.

Fcb-tangolla voidaan käsitellä kireää kudosta tehokkaammin ja hoitovaste on yleensä pidempi kun hierontaan yhdistetään Fcb-käsittelyä.

Materiaalina puhdas kupari, joten se on antibakteerinen ja hyvin lämpöä sitova.

Fcb- tankoa saavat ostaa ja käyttää vain koulutuksen käyneet henkilöt.  


Rocktape kinesioteippaus

Toimii eläimillä karvan ja karvatupen kautta.

Vähentää kipua ja turvotusta, nopeuttaa palautumista. Esimerkiksi vammojen tai tapaturmien jälkeen voidaan käyttää oikean asennon tukemiseen, oikeiden liikeratojen ja toiminnallisuuden vahvistamiseen, sekä muutoin liikkuvuuden parantamiseen.

Mustelmien ja turvotusten hoidossa käytetään niin kutsuttua lymfateippausta, eli se vaikuttaa lymfanesteiden (=imunesteiden) virtaukseen, jolloin aineenvaihdunta ja verenkierto alueella paranee sekä turvotus lievittyy. Käytetään turvotuksiin, mustelmiin ja yksinkertaisimmillaan vaikka omistajan rasituksesta turvonneisiin nilkkoihin! 


Hieronnan jälkeen:

Sanotaan, että hieronta vastaa urheilusuoritusta ja tältä se on ainakin itsellä välillä tuntunut hieronnan jälkeen. Ja huom, puhun nyt siitä kun itse olen käynyt hierojalla, en työstäni 😂

Itse tehnyt myös sen virheen, että mennyt töihin "vähäsen jotain tekemään" ja tämän jälkeen toivuttu hieronnasta monta päivää. Olo oli seuraavana päivänä kuin katujyrän alle jääneenä. Kerta ei riittänyt, vaan piti toistaa virhe kahdesti....

Vastaava reaktio saattaa tulla siis myös eläimillä ja siksi lepo onkin äärimmäisen tärkeää hoidon jälkeen.


HOIDON JÄLKEEN

  1. LEPOA.
    Hierontapäivä suositellaan pitämään täysin lepopäivänä ja itse tuppaan sanoa "pari päivää iisisti" hoidon jälkeen. Seuraavana päivänä aina riippuen miten toipuu hoidosta, koska toisinaan "paranemisprosessi voi alkaa pahenemisprosessina", eli eläin saattaa olla hoidon jälkeen myös kipeän oloinen, jäykkä tai päinvastoin: löysä. Älä siis patista eläintä liikkumaan verkkaasti seuraavana päivänä tai tekemään kovaa suoritusta, vaan voinnin mukaan; Kenen hevosella toimii parhaiten juoksutus KEVYESTI, kenellä taas toimii rento kävelylenkki jne. Sama pätee koirilla. Kaikilla omansa mikä toimii ja auttaa palautumaan 😊
  2. Toinen tärkeä asia on NESTE 💧 
    Hieronnan avulla mm. kehoon jääneet kuona-aineet (=esim. maitohapot) saadaan poistumaan tehokkaammin ja nämä nimenomaan poistuvat esimerkiksi ulosteen mukana. Tästä syystä riittävästi nestettä ja vaikkapa koirilla nakinpala kupin pohjalle, jotta varmasti juo.
  3. Ja kolmantena LÄMPÖ❤️
    Tiedämme itse, että hieronnan jälkeen viluttaa ja mieli tekee vain kömpiä peiton alle. Hieronnan vaikutus lämmittää lihaksia ja kroppaa vielä pitkään hoidon jälkeenkin ja liian nopea kylmettyminen saattaa aiheuttaa jopa kramppeja. Kuten tiedämme, niin eläimethän eivät palelua näytä, vaan meidän ihmisten on huolehdittava lämmöstä. Jos koira tai hevonen tärisee kylmästä, on asia jo pahasti pielessä.

❗ Vaikka koira tai heppa vaikuttaisi kuinka vetreältä hoidon jälkeen, EI suorituksia hierontapäivälle ettei kipeydy jälkeenpäin.

Käsitelty kroppa on tottakai aina myös alttiimpi tapaturmille.

Eläimesi hyväksi - Hevos- ja koirahieroja Pia Valtonen